Kruishoutem en Zingem worden Kruisem

Het fusiedossier werd aan de gemeenteraadsleden van Kruishoutem en Zingem bezorgd. In het fusiedossier zijn heel wat gegevens en verslagen van voorbije vergaderingen opgenomen. Er ging aan deze definitieve fusiebeslissing immers een lang en ruim participatieproces vooraf.

Burgemeester van Zingem Kathleen Hutsebaut: “In tegenstelling tot sommige andere fusies waren we ‎er snel bij, al in september 2016 werden personeel, alle gemeenteraadsleden en de bevolking op de hoogte gebracht van de fusieplannen. Dat heeft ons ruim de tijd gegeven om te luisteren naar experten, de mening te kennen van alle adviesraden, het gesprek aan te gaan met alle gemeenteraadsleden en vooral te luisteren en te spreken met de bevolking. We voelen echt veel steun voor deze fusie bij de mensen. Het is dus tijd voor een volgende stap: de definitieve beslissing op de gemeenteraden van 14 november”.

In het fusiedossier dat vandaag aan de gemeenteraadsleden is overgemaakt, zit ook het voorstel voor de nieuwe naam.

Burgemeester van Kruishoutem Joop Verzele: “Ook deze nieuwe naam is het resultaat van een lang proces van inspraak. We deden een oproep aan de hele bevolking om namen te suggereren. Dat werden er uiteindelijk 235. Een volksjury van 34 Zingem- en Kruishoutemnaren koos dan 5 namen. Over de definitieve keuze mocht elke inwoner dan stemmen”.

Van de 1578 uitgebrachte stemmen ging er maar liefst 61% naar Kruisem. De nummers 2 en 3 volgden op ruime afstand: Negendorpen (14%) en Rooigemdal (10%)‎.

Burgemeesters Verzele en Hutsebaut: “Als de gemeenteraden van 14 november de fusie definitief groen licht geven‎, zal de nieuwe gemeente die op 1 januari 2019 ontstaat, Kruisem heten. We worden allemaal Kruisemnaren, maar dat wil niet zeggen dat we onze roots zullen verloochenen: Zingemnaren blijven Zingemnaren, Nokeraars Nokeraars, Huisenaren Huisenaren en Kruishoutemnaren blijven Kruishoutemnaren bijvoorbeeld. We krijgen er gewoon allemaal een nieuwe identiteit bij: Kruisem! Mooi is dat zo een fictief dorp tot leven komt. Kruisem bestaat immers al 25 jaar in de boeken van populair jeugdschrijver en Kruisemnaar Marc De Bel”.

Op 14 november beslissen de gemeenteraden definitief over de fusie. Daarna gaat een overgangsjaar in, waarin de fusie verder wordt voorbereid. De fusie moet ook nog bekrachtigd worden met een fusiedecreet in het Vlaams Parlement.

De kiezer krijgt op 14 oktober 2018 het laatste woord en kan dan een nieuw gemeentebestuur kiezen voor Kruisem.

Comments are closed.